In gesprek met… Akın Çeliktaş

De Turkse fotojournalist Akın Çeliktaş is de naam achter de winnende foto van de zesde editie van Pride Photo Award. De foto, genomen tijdens de verboden Istanbul Gay Pride optocht in juni dit jaar, gaat zowel over vrijheid voor het individu als persvrijheid. Ivana Babic sprak met Çeliktaş over zijn winnende foto en over zijn werk als fotojournalist.
 
 
Verboden LGBT Pride in Istanbul © Akin Celiktas
 
 
Hoe is je passie voor fotografie ontstaan? Hoe ben je begonnen?
Eigenlijk heb ik eerst interieurarchitectuur gestudeerd, vijf jaar. Op een dag gaf een vriend, ik weet niet precies meer welke, me een camera. Die gast heeft mijn leven compleet veranderd, want langzaamaan realiseerde ik me dat ik met foto’s verhalen wilde vertellen. Mijn ouders waren in het begin niet al te blij met die beslissing, maar ik ben niettemin afgezwaaid van de universiteit en besloot om fotografie en video te gaan studeren. Ik studeer nu aan de Communicatiefaculteit van de Bahçeşehir Universiteit.
 
 
Heb je al eerder vergelijkbaar werk gemaakt, en hoe kwam je op het idee voor de foto?
Door mijn werk als fotojournalist heb ik heel wat protesten en sociale gebeurtenissen meegemaakt waarbij geweld, verboden en politieke machtsstrijd een rol speelden. In die zin is de foto te vergelijken met mijn eerdere werk. Ik probeer altijd de diepte in te gaan, de gelaagdheid van het onderwerp te tonen. In mijn foto’s probeer ik de tijd en cultuur te laten weerklinken waarin ze zijn genomen. Voor mij betekent de prijs dat ik daar in ben geslaagd en dat maakt me onmetelijk blij!
 
 
Kun je het moment beschrijven waarop je de foto nam? Wat was de sfeer op de straten?
Ik had maar een paar seconden de tijd om de foto te nemen omdat de oproeppolitie achter de LHBT activisten aan zat, om ze te arresteren. Dat mislukte, en toen ze terugtrokken stond ik klaar om op het juiste moment op de knop te drukken. Ik wilde laten zien wat de situatie is in mijn land, waar geen respect of tolerantie is voor LHBT’s, wat ik belachelijk vind.
 
 
Vuurwerk bij een protest tegen de regering in 2013 © Akin Celiktas
 
 
Hoe is de foto in je eigen land ontvangen?
Het dagblad waar ik voor werk wilde de foto niet publiceren. Ik was teneergeslagen omdat ik denk dat dit enkele beeld het hele verhaal vertelt van de ‘veiligheidsoverwegingen’ rondom het verbod op de Istanbul Gay Pride. Ik had het gevoel dat ik de kans niet kreeg om een verhaal te vertellen en dat mijn foto rotzooi was. Maar toch, het was het niet geheel onverwacht omdat politiegeweld tegen de LHBT gemeenschap slechte PR is voor een regeringsgezinde krant zoals deze. Een vriend vertelde me toen over Pride Photo Award en ik besloot mee te doen. Ik wilde dat de wereld kan zien wat de realiteit is in Turkije.
 
 
Wat zijn voor jouw gevoel de belangrijkste problemen voor de LHBT gemeenschap in jouw land? Zijn die anders voor andere groepen?
Het grootste probleem is de woede tegenover LHBT’s. Ze worden gezien als ‘anders,’ als tweederangs burgers. Dat probleem is diepgeworteld in Turkije, er is geen seksuele vrijheid. Mijn missie als fotojournalist is om een stem te geven aan mensen die niet kunnen zeggen wat ze willen. In mijn foto’s heb ik geprobeerd om die boosheid over de LHBT gemeenschap te laten zien, en de segregatie.
 
 
Een schoonmaker verwijdert bloed na de zelfmoordaanslag op het Atatürk vliegveld in Istanbul © Akin Celiktas
 
 
Heb je plannen om vergelijkbare onderwerpen te fotograferen?
Als je in Turkije woont, dan weet je dat er veel speelt rondom de homogemeenschap. Boosheid en homofobie, mensen die gedwongen zijn om als sekswerker te leven, moorden op transgenders en ga zo maar door. Ik zal altijd proberen om niet alleen te laten zien hoe het is, maar ook dat het zo niet zou moeten zijn. Menselijkheid staat voorop en is het allerbelangrijkst.
 
 
Waar ben je momenteel mee bezig?
Ik ben op het ogenblik niet met een project bezig. Als ik geld heb, een visum en tijd, dan wil ik een beelddocumentaire maken over woede tegen de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten. Elk dag neemt de woede toe, overal ter wereld, en het is aan elk van ons om dat een halt toe te roepen, om menselijk te blijven.
 
 
Interview: Ivana Babic

Pride Photo Award is een jaarlijkse internationale wedstrijd voor foto's over seksuele en gender diversiteit.

Taal:

  • English
  • Nederlands