Foto van verboden Istanbul Gay Pride wint Pride Photo Award 2016

Een foto van de Turkse oproerpolitie die voorkomt dat een Pride parade plaatsvindt in Istanbul in juni 2016 is de winnaar van de zesde editie van de internationale Pride Photo Award. De foto is gemaakt door de Turkse fotojournalist Akin Celiktas. De prijsuitreiking en de officiële opening van de expositie vinden plaats op 16 september in de historische Oude Kerk van Amsterdam.
 
LGBT Pride Bans in Istanbul © Akin Celiktas
 
Margriet van der Linden, bestuursvoorzitter van Pride Photo Award: “We zijn enorm trots op deze winnaar. Zowel de jonge vrouw in deze foto als de fotograaf tonen grote moed om tegen alle repressie in te kiezen voor zichtbaarheid. Dit gaat over vrijheid: de vrijheid om jezelf te mogen zijn, vrijheid van samenkomst en persvrijheid. Dat gaat iedereen aan, hier in Nederland, en overal ter wereld.”
 
Juryvoorzitter Ayperi Karabuda Ecer, voormalig juryvoorzitter van World Press Photo en verantwoordelijk voor ADAY, het grootste fotoproject dat ooit in één dag werd geschoten, voegt daar aan toe: “De award is des te urgenter gezien de onstabiele situatie van de mensenrechten waar veel LHBT’ers over de hele wereld mee te maken hebben. De winnende foto in Istanbul legt die urgentie vast door een moment van standhouden te tonen ondanks de toenemende dreiging in de samenleving. De Istanbul Gay Pride 2016 werd verboden. Toenemende homofobie en aantasting van vrouwenrechten in het algemeen vergroten de spanningen in een land waar geweld en dreiging de overhand hebben.”
 
De fotograaf legde vast hoe een jonge vrouw een toenemend conservatieve cultuur trotseert. We zien haar aan de kant van de straat, terwijl oproerpolitie voorbij marcheert. De Pride optocht, die zou plaatsvinden op 26 juni, werd om ‘veiligheidsredenen’ verboden. Ondanks het verbod kwamen de demonstranten wel opdagen. Ze verspreidden zich in kleine groepjes om zo toch zichtbaar te zijn als alternatief voor de optocht. De politie dreef hen uiteindelijk uiteen met traangas en rubberkogels.
 
De foto is gekozen uit meer dan 3.600 inzendingen van 398 fotografen met 70 verschillende nationaliteiten.
 
De jury concludeerde: “We waren onder indruk van de diversiteit van de inzendingen, die niet alleen geografisch breed gespreid waren met 70 nationaliteiten, maar ook een scherp gevoel toonden voor de mogelijkheden die fotografie biedt, wat aangetoond werd door de inzendingen die binnen een breed spectrum aan contexten alle aspecten van gender en seksualiteit tegen het licht hielden.”
 
De expositie Pride Photo Award 2016 is van zaterdag 10 september tot en met zondag 16 oktober 2016 te zien in de Oude Kerk Amsterdam.
 
De volledige lijst met winnaars is te zien op onze website.

Pride Photo Award is een jaarlijkse internationale wedstrijd voor foto's over seksuele en gender diversiteit.

Taal:

  • English
  • Nederlands