In memoriam Frank Wagner

Op woensdagochtend 1 juni overleed Frank Wagner, de voorzitter van de eerste Pride Photo Award jury in 2011. We zijn zeer bedroefd over dit nieuws en wensen zijn familie, vrienden en iedereen die hem kende sterkte bij het verwerken van dit verlies.
 
Frank Wagner © Linelle Deunk, jury 2011
 
Frank was een scherpzinnige man die een groot aantal belangrijke exposities heeft samengesteld. In 2014 was hij artistiek directeur van de 6e Europese Maand van de Fotografie in Berlijn (MdF), het grootste fotofestival in Duitsland, waar hij zelf de centrale expositie van het festival verzorgde in het Martin-Gropius-Bau: ‘MemoryLab: The Sentimental Turn. Photography challenges History’.
 
Als kunsthistoricus volgde hij het gehele spectrum van de beeldende kunst. Hij stelde vele exposities samen die meerdere beeldende disciplines bestreken, waarvan enkele seksuele en gender diversiteit als thema hadden, zoals het toonaangevende ‘Het Achtste Veld: Gender, Leven en Verlangen in de Kunst sinds 1960’ voor het Museum Ludwig in Keulen (2006, met werk van 82 kunstenaars op alle verdiepingen van het museum, met een oppervlakte van 3.500 m2) – dat de eerste queer expositie was in een Duits museum – en ‘Gewoon Anders’ in het Cobra Museum, Amsterdam/Amstelveen (2008).
 
In 2013-2014 maakte hij een sequentiële expositie met als titel: ‘LOVE AIDS RIOT SEX’, over AIDS in de kunst sinds 1985 tot nu, bestaand uit drie exposities die elkaar plaatsvonden in Berlijn. Reeds in 1988 stelde hij de expositie ‘Full-Blown Image AIDS. An exhibit about Life and Death’ samen voor het Neue Gesellschaft für Bildende Kunst Berlin (nGbK), een expositie die de eerste van soort was in Europa.
 
Deze exposities waren onze primaire reden om hem in 2011 te vragen als juryvoorzitter, al vormden ze slechts een klein deel van zijn omvangrijke werk. Hij organiseerde vele retrospectieven, solo- en groepstentoonstellingen, waaronder recent ‘Toni Schmale SUPEREGO’ voor het nGbK.
 
We zullen hem missen.

Pride Photo Award is een jaarlijkse internationale wedstrijd voor foto's over seksuele en gender diversiteit.

Taal:

  • English
  • Nederlands