Thema voor 2016: Insiders / Outsiders

Kunst en activisme vormen een krachtige combinatie. Pride Photo Award laat de twee samenkomen in beelden die stereotypen over seksualiteit en gender aan de kaak stellen. Is er een mooier moment om diversiteit te vieren dan tijdens de Europride? Deze zomer vinden in Amsterdam zowel Europride als de zesde editie van Pride Photo Award plaats, zodat seksuele en gender diversiteit volop in de belangstelling staan.
 
De focus van de tentoonstelling van 2016 is ‘Insiders/Outsiders’, een thema dat fascinerende vragen aansnijdt bij zowel de LHBT-gemeenschap als bij fotografen.
 

Queer Kids © Michael Sharkey

Queer Kids © Michael Sharkey


 
De mensen die centraal staan in de foto’s van eerdere winnaars van Pride Photo Award zijn vaak ‘buitenstaanders’ in de ogen van de mainstream maatschappij, en soms werden zij zelfs door hun eigen familie afgewezen. Wanneer een fotograaf ons een inkijkje geeft in een intiem moment in iemands leven, worden we uitgedaagd om ons voor te stellen hoe het voelt om die persoon, die ‘buitenstaander’, te zijn. Een foto kan iemand een andere wereld intrekken, zoals die van Amerikaanse LHBT tieners in de serie ‘Queer Kids’ van Michael Sharkey. Zo’n wereld kan ver afstaan van onze eigen wereld, zoals in het ontroerende portret van twee mannen tijdens een gebed ceremonie. De foto van de mannen die samen liggend opkijken naar de lichtstraal die de kamer verlicht, vertelt een teder verhaal over intimiteit tussen twee mensen die in een sociaal isolement leven. We worden uitgenodigd om even een ‘insider’ te zijn in hun leven.
 
Persecution of homosexuality in Uganda © Bénédicte Desrus / SIPA Press

Persecution of homosexuality in Uganda © Bénédicte Desrus / SIPA Press


 
De fotograaf werd ooit beschouwd als de archetypische buitenstaander, maar kunstenaars als Nan Goldin hebben dit stereotype beeld onderuit gehaaald. Met haar keuze om haar eigen goede vrienden te portretteren, wijst ze de rol van de fotograaf als voyeur of ongenode gast op andermans feestje af: “Ik kom niet onuitgenodigd; dit is mijn feestje. Dit is mijn familie, mijn vrienden.” Hier is de fotograaf juist een insider.
 
Hedendaagse fotografen laten zich vaak inspireren door hen die het dichts bij hen staan. De winnaar van 2014, bijvoorbeeld, was ‘Boy’ van Parisa Taghizadeh, en laat het zoontje van de fotograaf zien terwijl hij al spelend zijn zelfbeeld uitdrukt, waarbij hij zich verkleedt in een stijl die traditioneel-gezien met meisjes wordt geassocieerd. Met zulke beelden wordt de kunstenaar een activist, die de barrières slecht die tussen de ingewijden en de buitenstaanders instaan en die daarbij de vraag oproept wat ‘normaal zijn’ nu eigenlijk betekent.
 
Boy © Parisah Taghizadeh

Boy © Parisah Taghizadeh


 
Fotoseries die te maken hebben met het thema ‘insiders/outsiders’ kunnen worden ingediend in de themacategorie van de wedstrijd van dit jaar, die naar verwachting in mei van start gaat. De andere categorieën zijn: Enkel Beeld, Verhalen en een Open categorie.
 
Verdere informatie over de wedstrijd zoals de start- en einddatum en op welke manier foto’s kunnen worden ingediend, zal in mei op de website bekendgemaakt worden.

Pride Photo Award is een jaarlijkse internationale wedstrijd voor foto's over seksuele en gender diversiteit.

Taal:

  • English
  • Nederlands