Achter de schermen van de Speak Up! Jongerendebatten

Om jongeren aan het denken te zetten over seksuele en gender diversiteit organiseert Pride Photo Award Speak Up! Youth events: debatten met een bijzondere opzet, waarbij jongeren verhalen delen met ‘levende boeken’ en in debat gaan aan de hand van stellingen uit een interviewfilm. Wil je meer weten? Hieronder vertellen we over de opzet van de Speak Up! Youth events.
 

De Speak UP! debatten vormen het sluitstuk van onze aanpak om de stereotype denkbeelden te veranderen die mensen hebben; zowel die over homo’s en lesbiennes als die over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Veel van de mensen die we aan het denken willen zetten, zullen niet uit zichzelf naar de expositie komen. Daarom brengen we de foto’s naar hen toe: elk jaar plaatsen we fotopanelen met een selectie van de winnende foto’s op pleinen door heel Amsterdam. We vragen jongeren om voorbijgangers te interviewen over die foto’s: wat ziet u hier, wat vindt u daarvan? Ze filmen die reacties, en een compilatie van die interviewfilms gebruiken we tijdens Speak Up! Jongerendebatten.
 

 
In Amsterdam Nieuw-West kwamen op een regenachtige donderdagmiddag ruim zestig kinderen bij elkaar in jongerencentrum Argan, allemaal leerlingen van groep zeven en acht van verschillende basisscholen uit de buurt.
 
Gespreksleider Edson da Graça wist via lastige vragen de kinderen al snel bij het thema discriminatie te brengen. Heel veel vingers in de lucht, iedereen wilde wel zijn of haar mening geven. ‘Wie ben je?’ was al een lastige vraag. ‘Een mens’, zei een meisje, ‘mezelf’ zei iemand anders, ‘een jongen’, zei natuurlijk een jongen. “Maar soms zijn we niet onszelf, ken je dat ook?”vroeg Edson. “Soms doe ik bij mijn vrienden heel stoer, maar thuis doe ik dat niet”, zei een verlegen jongen. “Soms pas je je dus aan”, concludeerde de gespreksleider, maar er zijn ook zaken die je niet kunt aanpassen, zoals je huidskleur of je afkomst.
 
DSC_4962 v2
 
Zo legde hij een brug naar mensen die ‘anders’ zijn. Drie van hen waren vanavond de ‘levende boeken’, aan wie de kinderen vragen konden stellen en die vertelden over hoe het is om gediscrimineerd te worden en dagelijks ervaren wat het betekent om anders te zijn.
 
‘Mevrouw Diana’ heeft een dochter die lesbisch is, Gio vertelde dat hij homoseksueel is en Harsono is Indisch en werd bij het uitgaan gediscrimineerd omdat hij er niet Nederlands uitzag. De drie vertelden in het kort hun verhaal waarna de kinderen hen vragen konden stellen. Ze wilden alles weten. Veel feitelijkheden: hoe oud ze zijn of ze broers en zusjes hebben. Maar ook inlevende vragen: hoe het was om te horen dat je dochter lesbisch is, hoe je je ouders hebt verteld dat je homoseksueel bent of hoe je vrienden reageerden toen je door de politie werd gediscrimineerd.
 
DSC_4994
 

Het waren jonge kinderen, snel tevreden met korte antwoorden, ze hadden nog niet geleerd door te vragen. Nergens klonk een woord van afwijzing van het vreemde: een lesbische dochter, een homoseksuele jonge man. Het is niet iets uit een andere wereld, hier zitten ze, je kunt ze vragen stellen en je krijgt nog een antwoord ook.
 
De bijeenkomst werd afgesloten met het uitreiken van twee prijzen: voor de beste vraag en voor degene die het best had geluisterd. Die prijs ging naar de persoon die meest ingeleefde vraag had gesteld, aan de homoseksuele jongen: zou je zelf kinderen willen?
 
Hoe zouden de kinderen thuis over deze bijeenkomst vertellen? Wat hebben ze onthouden, wat nemen ze mee? Dat de bijeenkomsten hun uitwerking hebben blijkt vaak al op straat. Zo werd een van de levende boeken uitgescholden door een groepje jongeren dat niet bij de bijeenkomst was geweest, en gecorrigeerd door jongeren die net uit het debat kwamen: hee, dat zijn vrienden van ons. Afblijven.
 
Persoonlijke verhalen brengen mensen elkaar, creëren begrip en respect. ‘Anders’ is dan niet meer eng en vreemd. Het feit dat er over een onderwerp als discriminatie en diversiteit met zoveel enthousiasme werd gediscussieerd moet wel nawerken, ook in Amsterdam Nieuw-West.
 
Tekst: Wilco Kalbfleisch
Foto’s debat: Kathy Harris

Pride Photo Award is een jaarlijkse internationale wedstrijd voor foto's over seksuele en gender diversiteit.

Taal:

  • English
  • Nederlands