Publieksprijs met een duidelijke boodschap: handen af van de liefde!

De Publieksprijs 2015 is gewonnen door de foto ‘Muslim Pride’ van Mariam Magsi. 18% van de bezoekers die hun stem uitbrachten koos voor dit beeld. Op de tweede plaats eindigde Tatiana Vinogradova met haar serie portretten ‘Days of Melancholy’ van Russische homo’s die weer terug de kast in zijn gedwongen door het verbod op ‘LHBT propaganda’. De derde plaats is voor Melody Melamed met haar serie ‘Two is One’.
 
“Het publiek geeft een duidelijke boodschap af naar de politieke en religieuze leiders van deze wereld: iedereen moet zichzelf kunnen zijn, het is niet aan jullie om te bepalen van wie we wel of niet mogen houden. Handen af van de liefde!”, aldus Margriet van der Linden, bestuursvoorzitter van Pride Photo Award.
 
Muslim Pride © Mariam Magsi
 
Winner Mariam Magsi is gefascineerd door de boerka. “Op zich is de boerka een onderdrukkend kledingstuk dat de dragers beperkt en begraaft. Maar de boerka biedt onderdrukte homo’s, lesbiennes en transgenders in het Midden-Oosten ook mogelijkheden: ze gebruiken die versluiering ook in hun voordeel”, verklaart Mariam Magsi, een in Pakistan geboren fotograaf die momenteel een masteropleiding volgt aan het prestigieuze Ontario College of Art and Design in Canada.
 
Days of Melancholy © Tatiana Vinogradova
 
In ‘Days of Melancholy’ portretteert de Russische Tatiana Vinogradova tien mannen, alleen, in een sober interieur. Elk portret is voorzien van een citaat dat de toenemende intolerantie ten opzichte van homoseksuelen in Rusland nog eens onderstreept. Een van de mannen zegt: “ik probeer mezelf voor te breiden op de eenzaamheid. Ik koester geen illusies meer over surrogaatmoeders en sprookjesachtige kinderen die homo’s zouden kunnen adopteren. Ik zie een toekomst voor me waarbij er niemand is om me te begraven.”
 
Two is one © Melody Melamed
 
Melody Melamed, die derde werd bij de publieksprijs, zegt over haar serie ‘Two is One’: “Ik speel met genderstereotypen, ik verhoud me tot zoel de mannelijkheid als de vrouwelijkheid van mijn personages. Zo maak ik portretten waarop mannen vrouwen zijn, en vrouwen man.”
 
Meer dan 23.500 bezochten de Oude Kerk en zagen de foto’s die verhalen vertellen over buitengewone mensen en buitengewone vormen van liefde. Het was een groot genoegen zoveel bezoekers uit zoveel verschillende landen te mogen ontvangen en we bedanken hen voor de vele enthousiaste reacties. Dank ook naar alle hosts die zoveel uren hebben doorgebracht in de koude kerk om achtergrondinformatie en rondleidingen te geven. De foto’s zijn inmiddels weer ingepakt, klaar voor de komende exposities.

Pride Photo Award is een jaarlijkse internationale wedstrijd voor foto's over seksuele en gender diversiteit.

Taal:

  • English
  • Nederlands