Bezoekers laaiend enthousiast over expositie

Eerst het Red Light District met prostituees achter de ramen, dan, na al die zondige kamertjes die prachtige grote Oude Kerk en daar binnen wacht de toerist de tentoonstelling Pride Photo Award. Voor hen is de tentoonstelling een grote verrassing: ‘a contrast of extremes’ zegt Kasi, een van de hosts. Andere bezoekers weten wat ze kunnen verwachten, zij komen speciaal naar de kerk om deze expositie te bekijken. De vrijwilligers die optreden als host tijdens deze tentoonstelling vertellen dat bezoekers vaak worden geraakt door deze beelden.
 
 
Amsterdam, 18 september 2015 Pride Photo Award, 2015, Oude Kerk, prijsuitreiking
Foto: Wim Salis
 
Een ouder Brits echtpaar komt binnen. De man blijkt Nederlandse roots te hebben, professor én doctor aan een universiteit in Engeland, vermeldde hij vol trots in het gastenboek. Wantrouwend bekijkt hij de foto’s, ‘stelletje weirdo’s’, roept hij luid als hij begrijpt waar de foto’s over gaan. Claire Meeussen, op dat moment een van de hosts, knoopt het gesprek met hem aan. Ze neemt hem mee naar de winnende foto van Marika Puicher, een foto die een verhaal vertelt over een 11-jarig transmeisje. Dit gaat niet over weirdo’s, maar over echte mensen op zoek naar hun identiteit. Claire geeft achtergrondinformatie, ze licht toe. De professor bindt in, is bereid te luisteren. Claire is wel een uur met hem en zijn vrouw in gesprek terwijl ze langs alle foto’s lopen. Langzaam wordt duidelijk dat de professor zelf worstelt met zijn eigen beeld van wat mannelijk is, of hoort te zijn. Hij bedankt Claire en is lovend over het initiatief.
 
 

Eli, 11, speelt buiten met jongere broertje Nacho, 8. Madrid (Spanje) - April 2015. Winnaar van de Pride Photo Award 2015.

Eli, 11, speelt buiten met haar jongere broertje Nacho, 8. Madrid (Spanje) – April 2015. Winnaar van de Pride Photo Award 2015.


 
Kasi heeft ook die ervaring. Vaak leidt het praten over de getoonde beelden tot confessies en diepzinnige discussies. De studenten pedagogiek die de tentoonstelling bezoeken in het kader van een project kregen van hun docent aanvankelijk maar tien minuten tijd om de foto’s te bekijken, maar ze hadden wel een half uur nodig en wilden alles weten. Vooral de transgenders maken hen nieuwsgierig en ze willen dan vooral alle details horen over de operatie. Maar die details kennen de hosts niet. Het is ook helemaal niet van belang te weten of iemand nog mannelijke of vrouwelijke geslachtsdelen heeft: het gaat erom hoe diegene zich voelt, wie hij/zij wil zijn en wat dat voor gevolgen dat heeft voor de persoon zelf en zijn/haar omgeving. Daar gaan de foto’s over.
 
Lovende woorden hebben gasten achtergelaten in het gastenboek in alle mogelijke talen. Enkele citaten:

 • ‘Prachtig – ontroerend, soms griezelig rauw.’
 • ‘Goed hoor. Openheid is een echt begin. Dank daarvoor.’
 • ‘As we are reminded that Christianity was once for the marginalized and perhaps it is still capable of such compassion.’
 • ‘These pictures give me hope.’
 • A very moving set of images. Beautiful and brave.’
 • Wat een moed is er, zeker in sommige landen, voor nodig om uit de kast te komen of een geslachtsverandering te ondergaan en je dan zo te laten fotograferen.’
 • Very nice to see so many perspectives on sexuality, femininity, masculinity. Expressions of freedom. Inspiring.
 • Beautiful and amazing. Hope to get to the day that these images are not anymore solely in an exposition, but in every days life available’
 • ‘Het mondiaal verborgene een beetje verlicht’
 • Pride Photo Award is een jaarlijkse internationale wedstrijd voor foto's over seksuele en gender diversiteit.

  Taal:

  • English
  • Nederlands