De winnaars zijn bekend!

BOY © Parisa Taghizadeh
 
 
We hebben een winnaar! Met enorm veel plezier kunnen we aankondigen dat Parisa Taghizadeh de Pride Photo Award 2014 heeft gewonnen met een foto uit haar serie Boy, waarin ze de theatrale wereld documenteert van haar toen 5-jarige zoon en zijn liefde voor dingen die doorgaans geassocieerd worden met meisjes. Op de winnende foto draagt de jongen een uitbundig versierd masker. In de woorden van de jury: “Dit is niet een masker dat verbergt, maar één dat vreugde uitstraalt in de vrijheid van het kind om zich uit te drukken, vrij van gender conventies. De foto toont een speels geluk en zelfvertrouwen dat mogelijk is gemaakt door de liefde en bevestiging van de moeder, tevens de fotograaf. “Boy’s” masker wordt een universeel positief symbool, een kans om de vloeibaarheid te ervaren van een nog niet vastliggende gender identiteit, vol van lichtheid en hoop voor de toekomst.” Parisa Taghizadehs fotoserie werd ook bekroond met de 1e prijs in de categorie Gender.
 
In een interview dat we binnenkort zullen publiceren, vertelde Parisa Taghizadeh ons: “Mijn man en ik hebben uitgebreid gesproken [over de vraag of de foto in het kader van Pride Photo Award getoond moest worden]. Ik had nooit over ‘Boy’ gedacht in de context van Pride. Ik wilde mijn zoon geen label opplakken. Maar we vonden allebei dat het organisaties als Pride Photo Award zijn die echt verschil maken in het leven van de LHBT [lesbische, homo, biseksuele, transgender, queer] gemeenschap. Het is belangrijk dat we onze kinderen leren wat het belang is van dergelijke organisaties. Of mijn zoon opgroeit als homo of hetero maakt niet uit. Het voelde als een bijdrage aan een goed doel.”
 
Over de inzendingen zei de jury: “De inzendingen dit jaar weerspiegelen de onrust die we om ons heen zien in de wereld, de toenemende onderdrukking en het geweld tegen LHBT gemeenschappen in sommige regio’s, zoals Rusland, Oeganda, Zuid-Afrika. Veel fotografen tonen met compassie de strijd en de moed van de lesbische, homo, biseksuele en transgender (LHBT) gemeenschappen in deze regio’s, alsook in Zuid-Azië en de Verenigde Staten.
 
Sommige groepen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de inzendingen. Uit de inzendingen van dit jaar blijkt dat er nieuwe uitdagingen zijn die vragen om nieuwe strategieën dan de conventionele manieren waarop de LHBT gemeenschappen zichtbaarheid hebben gebruikt als zowel een middel als doel. We zijn verheugd om te zien dat fotografen de urgentie vertalen in sterke beelden met een stille diepte, in plaats van luidruchtige en spectaculaire beelden.
 
Let them show their faces © Aldo Soligno
 
De serie ‘Laat ze hun gezicht tonen’ van Aldo Soligno over Ugandese activisten is daar een goed voorbeeld van. Hij gebruikt afwezigheid, het recht om niet zichtbaar te zijn, als commentaar op tabloids die Oegandese activisten hebben ge-out door foto’s van hun Facebook-profielen te halen en te publiceren naast een oproep dat deze mensen moeten worden opgehangen. Het teruggeven van de anonimiteit aan deze bedreigde personen gaat gepaard met een mensonterend offer: de geportretteerde personen worden ontdaan van hun individualiteit en gedwongen om zich te verbergen, terwijl andere LHBT gemeenschappen elders juist steeds meer zelfvertrouwen krijgen in de relatieve veiligheid van niet-heteronormatieve zichtbaarheid.
 
De volledige lijst van winnende fotoseries vindt u op de pagina Winnaars 2014.

Pride Photo Award is een jaarlijkse internationale wedstrijd voor foto's over seksuele en gender diversiteit.

Taal:

  • English
  • Nederlands