Pride Photo Award op Breakin’Walls Festival

Van 3 april tot en met 6 april is een selectie van winnende foto’s van Pride Photo Award rond het thema jongeren, gender en seksualiteit te zien tijdens Breakin’ Walls 2014. Dit jeugdtheaterfestival vindt elk jaar sinds 2009 plaats bij Theater Frascati in Amsterdam. De controverse over de Olympische Spelen in Sochi en de recente Russische wet tegen ‘homopropaganda’ inspireerde de jongeren programma commissie die het jaarlijkse thema van het festival bepaalt om dit jaar het programma te wijden aan gender en genderbending, het vervagen van de grens tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid. Vandaar de ondertitel Fe/Male. Met een rijk vierdaags programma met theater, dans, muziek , debatten, kunstinstallaties en tentoonstellingen is Breakin’ Walls uitgegroeid tot een toonaangevend festival voor de Amsterdamse theater – en kunstminnende jeugd.
 
Frascati 3bis
 
Pride Photo Award is er trots op deel uit te maken van dit belangrijke initiatief. Kiki Rosingh, artistiek leider van Breakin’ Walls: “We zijn vereerd om beelden van Pride Photo Award te kunnen tonen. We willen met dit festival het bewustzijn over gender en seksualiteit bij jongeren verhogen, om door muren heen te breken en belangstelling en begrip te kweken voor mensen die ‘anders’ zijn . We willen ook laten zien dat ‘anders’ normaal is.”
 
De voor dit evenement geselecteerde foto’s spelen met de definities van wat anders en normaal is, met gender normen, stereotypen en queer identiteiten. De series Puur van Joelle de Vries uit 2013, Gender as Performance van Chris Rijksen en Switch van JJ Levine uit 2012 gaan over de maatschappelijke betekenis van gender en de druk die kinderen en jongeren ervaren om te voldoen aan genderrollen en -normen. Queer Kids van Michael Sharkey (2011), een documentaire serie over LHBT jongeren in de Verenigde Staten die nu de hele wereld over reist, viert de creativiteit van jongeren met betrekking tot seksualiteit en gender identiteiten. Alle foto’s hangen in de galerij bij de grootste zaal in Theater Frascati waar ze alle jonge festivalgangers ze kunnen zien. “Met deze foto’s halen we een positief beeld van (homo) seksualiteit en gender van over de hele wereld in ons theater in Amsterdam,” zegt Kiki Rosingh.

Pride Photo Award is een jaarlijkse internationale wedstrijd voor foto's over seksuele en gender diversiteit.

Taal:

  • English
  • Nederlands