In gesprek met… Marga Rotteveel

Marga Rotteveel, de curator van Pride Photo Award, stelt sinds de editie van 2012 de exposities samen. Haar nieuwste opdracht is het selecteren van de foto’ s voor ons fotoboek Pride Uncovered. Op dit moment loopt een crowdfunding campagne op Indiegogo om de nodige middelen bij elkaar te brengen voor het realiseren van dit unieke fotoboek. We willen iedereen die al heeft bijgedragen enorm bedanken en hopen dat je wilt helpen om het nieuws over de campagne te (blijven) verspreiden!
 

Marga Rotteveel © Rahi Rezavani, april 2011

Marga Rotteveel © Rahi Rezavani, april 2011

Je bent de curator van Pride Photo Award. Kun je uitleggen wat die rol is en hoe die zich verhoudt tot de wedstrijd en het juryproces? 
Als curator stel ik elk jaar de tentoonstelling van Pride Photo Award samen. De jury bepaalt welke series winnen en kiest een enkele foto uit die de Pride Photo Award wint, de hoofdprijs. Op basis van die juryselectie maak ik een tentoonstelling. Daarbij heb ik de vrijheid om een winnende serie iets anders samen te stellen dan de originele inzending. Dat doe ik soms omdat de tentoonstelling daardoor beter wordt, maar bovenal omdat fotografen veelal niet de beste editors zijn van hun eigen werk.
 
Wat is jouw achtergrond in de fotografie? 
Ik ben opgeleid als fotograaf aan de St.Joost academie in Breda, maar heb me vrij snel toegelegd op het maken van tentoonstellingen. Dat heb ik een flink aantal jaren gedaan bij Fotofestival Naarden en nu al een paar jaar als zelfstandig curator. Het werd me na mijn studie duidelijk dat ik dit liever doe dan zelf op de knop te drukken.
 
Als curator van Pride Photo Award selecteer je de foto’s die worden tentoongesteld en de foto’s die in het fotoboek komen. Waar kijk je naar in een foto (in het algemeen)? 
Als ik naar een foto kijk dan wil ik dat het me een verhaal vertelt. Het liefst een verhaal dat me óf de ogen opent óf me op een andere manier laat kijken en misschien wel te denken. Een combinatie van die drie is ultiem! Een foto kan dat op heel veel manieren doen door bijvoorbeeld de (harde) werkelijkheid te tonen of die juist te verhullen waardoor ik mijn best moet doen om het verhaal of de boodschap te ontdekken. Mijn fascinatie en enthousiasme over de vele mogelijkheden die er zijn om met fotografie verhalen te vertellen, maakt mij een van haar grootste fans.

Pride Photo Award is een jaarlijkse internationale wedstrijd voor foto's over seksuele en gender diversiteit.

Taal:

  • English
  • Nederlands